De voor- en nadelen van waterdichte keldermuren

De voor- en nadelen van waterdichte keldermuren

Omdat ze onder de grond zijn gebouwd, nemen kelders de neiging water op te nemen. U kunt van tijd tot tijd vochtige keldermuren opmerken, hier en daar plassen met water of – in het ergste geval – overstromingen tijdens het regenseizoen. Vochtige, vochtige of ronduit natte kelders kunnen leiden tot afbladderende verf, schimmel- en schimmelgroei, verrot hout en schade aan opgeslagen items.

Terwijl bouwers tijdens de bouw stappen zetten naar waterdichte kelders, kan een huis na verloop van tijd bezinken en scheuren in de keldermuren veroorzaken. Wanneer de grond buiten verzadigd raakt, kan water door deze scheuren sijpelen. Zelfs structureel gezonde kelderwanden kunnen water uit de grond absorberen en naar de binnenkant van de kelder overbrengen, waardoor de muren nat aanvoelen. Terwijl het water uit de muren verdampt, wordt de lucht in de kelder vochtiger. Een hoogwaardige luchtontvochtiger helpt overtollige keldervochtigheid te verwijderen, maar de beste langetermijnoplossing is het waterdicht maken van de muren.

Afhankelijk van de reden voor het vochtprobleem, kan de oplossing een eenvoudige doe-het-zelf-remedie zijn of kan de hulp van een funderingsaannemer nodig zijn. Als je naar waterdichte wanden van kelder kijkt, helpen de volgende tips je op weg.

Bepaal de bron van het water.
Omdat beton poreus is, zie je vaak natte strepen die je laten weten waar het water binnenkomt. Zoek naar strepen langs scheuren, op de hoeken van ramen, tussen mortelverbindingen (voor cementblokwanden) en rond pijpen waar ze binnenkomen of uitgang, zoals een watertoevoerleiding of een rioolbuis.

Als hele wandoppervlakken echter nat zijn, moet u verder speurwerk uitvoeren. Om een ​​eenvoudige condensatietest uit te voeren, droogt u een deel van de muur met een doek en bevestigt u vervolgens een vierkant stuk aluminiumfolie van één voet aan de muur met ducttape. Verwijder de folie na 24 uur en controleer hoe de onderkant van de folie aanvoelt. Als het nat is, sijpelt water van buitenaf door de muur. Als het droog is, komt het vocht ergens anders in de kelder vandaan, waarschijnlijk uit een kelderdouche – gemakkelijk te verhelpen door een ventilator in de badkamer te installeren om stoom naar buiten te leiden.

Voer GEEN muurreparaties uit met stilstaand water in de kelder.
Tijdens een regenseizoen kan een scheur in een keldermuur een paar centimeter water binnenlaten, maar voordat je de scheur probeert te repareren, moet je al het water van de vloer verwijderen. Werken in een overstromende kelder vergroot het risico op elektrische schokken of elektrocutie. Schakel de stroom naar de kelder uit en gebruik vervolgens een hulpprogramma-pomp (met verlengsnoeren die een uitlaat boven bereiken) om het water te verwijderen. De pomp zal het water via een tuinslang naar het oppervlak van uw tuin lozen. Wanneer de kelder watervrij is, ga dan verder met het inspecteren, bevestigen en effectief waterdicht maken van de kelderwanden.

0 comments on “De voor- en nadelen van waterdichte keldermurenAdd yours →

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *